LAKTOZSUZ SÜT

Süt içtikten sonra sizde kendinizi şiş hissediyorsanız dünya nüfusunun %70 i ile aynı problemden şikayetçi olabilirsiniz.
Sindirim sorunu yani laktoz intoleransına Asya, Akdeniz  ve Afrika toplumlarında sıklıkla rastlanıyor. Laktoz süt şekerine verilen addır. Laktaz ise şekeri bağırsaklarda parçalayan enzimin ismidir. Laktoz intoleransının bazı nedenleri yeteri kadar bilinmemektedir. iki yaşından sonra vücut laktazı daha az üretmektedir.

Genel olarak  belirtilerini açıklayacak olursak:

*şişkinlik
*gaz
*ishal
*mide krampları
*mide bulantısı

Bu belirtiler laktoz içeren bir ürünü tükettikten sonra iki saat içinde başlayabilir. Şiddeti ise kişinin laktozu tolere edebilmesine göre değişir. Tüm hayvansal sütler laktoz içerir. Laktozun inek sütündeki oranı ortalama %4,8 , koyun sütünde %4,6 , keçi sütünde %4,0 , anne sütünde ise %7'dir.

Yoğurtta bulunan ve probiyotik olarak  bilinen yaşayan bakterilerin laktoz sindirimine yardımcı olduğu bilinmektedir. Yoğurt herkes de aynı etkiyi gösteremeyebilir. Kefirde probiyotik içeriği ile laktoz intolerası olan kişileri tüketebileceği bir alternatiftir. Yoğurtta olduğu gibi kefirde de kişiden kişiye farklılıklar olabilir. Eğer kendinizde laktoz intoleransı olduğuna dair bir şüphe varsa süt ve süt ürünlerinin tüketimini en az iki hafta durdurun. Laktoz intoleransı belirtilerini geç gösterebilir. Doktorunuzda size intoleransın var olduğunu anlamak için bazı testler yapacaktır.

Laktoz intoleransınız varsa laktozsuz sütlerden tüketebilirsiniz. Sütlerin içine laktaz enzimi ilave edilmiştir. Bağırsaklarınız laktoz şekerini rahat bir şekilde tolere edebilir ve şikayetleriniz oluşmaz. Laktozsuz sütlerin tadı biraz daha tatlı olabilir. Önceden sorun yaşamadığı  halde hamilelikte sütü sindirmede güçlük çekenlerin olabileceği gibi tam tersi şekilde intoleransının hamilelikte daha iyiye gittiğini belirten kadınlarda vardır.
Laktozsuz süt ile bizde hayatımıza mide krampları, mide bulantıları gibi şikayetler olmadan devam edebiliriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar