Tüm dünyada kullanılan acı biberin tarihi 9 bin yıl önceye dayanmaktadır. Meksika'da Tehvacan Vadisi'nde bin yıllık acı biber tohumlarıyla karşılaşılmıştır. Amerika kıtası acı biberin anavatanıdır. Maya uygarlıkları acı biberi yemenin yanında ilaç yapımında kullanmışlardır. Acı biberin tohumlarını Avrupa'ya Kristof Kolomb Karayip Adaları'ndan getirmiştir. Önceleri Avrupa da süs bitkisi olarak daha sonraları ise yemekler de kullanılmıştır. Günümüz de acı biber vazgeçilmezdir. Kimi insanlar acı biberi çok sever hatta sofralarından eksik etmezler. Kimi insanlar ise ağızlarına dahi koymazlar. Acı Biberin Faydaları saymakla bitmez. Acı biberi tüketemeyen insanlar bile acı biberi az da olsa yemeye çalışırlar. Nedeni ise faydalarından yararlanmak içindir.
Acı biber yer veya iklim seçmeyen bir bitkidir. Dünyanın her ikliminde kolayca yetişmektedir. Yemeklerin içerisinde kullanabileceğimiz gibi yemeklerin yanında da tüketebiliriz. Acı biber sağlık deposu ve sağlık dostudur. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengindir. İçerisin de bulunan A vitamini gözler için çok faydalıdır. Gece görüşüne A vitamininin etkisi büyüktür. Kemiklerin, saçların ve dişlerin çok güçlü olmasını sağlamaktadır. Acı kırmızı biber de limondan 7 kat fazla C vitamini bulunmaktadır. 240 mg C vitamini 100 gr acı biber de vardır. E vitaminin güçlü bir antioksidan olduğu bilinir. Bağışıklık sistemine çok yararı vardır. Acının faydası insan sağlığı için çok önemlidir. Alzheimer hastalığının aşırı derece ilerlemesini önler. Göz bozukluklarına da çok iyi gelir. Kanın pıhtılaşmasın da yardımcı olan k vitamini acı biber de vardır. Ayrıca B2, B3 ve B6 vitaminleri de acı biber de vardır. Acı biberin kanser hücrelerini öldürdüğü bilinmektedir. Kan dolaşımımızı hızlandırır. Tansiyonu dengeler ve vücudumuzun ısısını arttırmaktadır. Kış ayların da yenmesi önerilmektedir. İltihapları ortadan kaldırır ve iltihapların neden olduğu ağrıları hafifletir.
Acı biber metabolizmayı güçlendirerek zayıflamaya yardımcı olduğu söylenmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için çeşitli hastalıklardan korunmamızı sağlar. Acının yararları çok daha fazladır. Kapsaisin denilen madde acı biberin içinde bulunmaktadır. Ve bu madde hastalıkları önlemektedir. Acı biber kalp krizi riskini de azaltmaktadır. Aynı zamanda kolesterolü de dengeler. Yaşlanmayı geciktirdiği gibi felç oluşumunu da önler. Eklem yerlerini burkma veya zedelemelerde morarmayı ve şişmeyi de önlemektedir. Cinsel gücü arttırıcı etkisi de vardır.
ZARARLARI:
Hemoroid hastaları fazla tüketmekten kaçınmalıdır.
0 Yorumlar