Karpuzun Faydaları




Karpuz
Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında olan karpuzu özellikle aşırı sıcaklarda tüketebiliriz. Karpuz çok zengin bir su kaynağıdır. Karpuzda domates gibi kırmızıdır. Karpuza ve domatese bu rengi veren ise likopendir. Kanser önleyici ve göz sağlığımızı koruyucu etkisi vardır. Likopenin kalp ve damarlar içinde önemli olumlu etkileri vardır. Karpuzun içinde C vitamini oldukça fazla bulunmaktadır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır. Ayrıca saçlarımızın kurumasını da önlemektedir. Karpuz yiyerek kilo vermek mümkün, karpuzda hiç yağ bulunmamaktadır. Karpuzun %90' ından fazlası sudur. Karpuzun Faydaları arasında vücudu susuzluktan koruma özelliği de vardır.



Hiçbir şey suyun yerini tutamasa da vücudumuzu ayakta tutmak için suyun olmadığı zamanda varsa karpuz tüketebiliriz. Tadı ve kokusu iştah kabartıcıdır. Karpuzun içinde ki su metabolizmamızı hızlandırır, ve yağ yakmamızı sağlar. Karpuzu fazla tükettiğimizde A ve C vitamini ihtiyacımızı rahat bir şekilde karşılamış oluruz. 100 gr karpuzun için de 5 gr likopen bulunmaktadır. A vitamini, B1, B6 ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Faydaları elbette çoktur. Ancak şeker problemi olanlar az tüketmeli. Karpuzun içinde ki şeker oldukça fazladır. Karpuz lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenler. Karpuzun içinde ki likopen bir antioksidandır. Diğer antioksidanlar gibi serbest radikallerin oluşmasını önlemektedir. Karpuzu aç olarak tüketmek daha faydalıdır. Karpuzda ki besin değerleri,  kırmızı olan kısmının altında ki beyaz kısmında daha fazladır. Bu yüzden beyaz olan kısımları da tüketmek gerekiyor. Şimdi faydaları' nı sıralayalım;

- Kanser riskini azaltır.
- Göz sağlığını korumaktadır.
- Besleyici özelliği vardır.
- Su kaynağıdır.
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Kalp ve damar sağlığımız için çok faydalıdır.
- Saçlarımızın kurumasını önler.
- Güneşin zararlı ışınlarından cildi korur.
- Kas ağrılarını hafifletmektedir.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- İyi bir antioksidandır.
- Sindirime yardımcı olur.
- Lif bakımından zengindir.
- Kalbi korur.


Karpuz

















Karpuz Çeşitleri:

- Alacalı karpuz
- Gülle karpuzu
- Washington karpuzu
- Kara karpuz
- Diyarbakır karpuzu

Karpuz suyunun Faydaları:

- Böbreklere faydalıdır.
- Kansere yakalanma riskini azaltır. ( Likopen maddesi ile )
- Damar tıkanıklığını engeller.
- Cinsel isteği arttırır.
- İltihap ve enfeksiyonları ortadan kaldırır.
- Kabızlığı gidericidir.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları:

- Aknelere iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
- Hipertansiyona iyi gelir.
- Cilt için çok faydalıdır.
- Hafızayı kuvvetlendirmektedir.

Karpuzu tüketmek keyiflidir, özellikle kalabalık ortamda daha da keyiflidir. Türk toplumunda mangalda veya piknikler de karpuz çok tüketilir. Yaz aylarında bu eşsiz meyvenin tadını çıkaralım ve bolca tüketelim.


Dilimlenmiş karpuz



Yorum Gönder

0 Yorumlar