Kibritçi Kız Masalı-Çocuk Masalı Oku

Çok soğuk bir kış gecesiydi. Her yer karlarla kaplıydı. Yoldan geçenler, evlerine ulaşmak için acele ediyorlardı. Kalın paltolarını giymişler, yünlü atkılarına bürünmüşlerdi. Bir kaç çocuk karın keyfini çıkarıyordu. Kardan adam yapıyorlar, birbirlerine kartopu atıyorlardı. Bu, onlar için çok güzel bir eğlenceydi. Ama zavallı küçük bir kız vardı ki o hiç eğlenmiyordu. Karların üstünde, çıplak ayaklarıyla yürüyordu. Elbisesi yamalıydı. Başında eski bir başlık vardı. Küçük kız evden çıkarken eski terliklerini ayağına giymişti.


Ama bir ara hızla gelen bir arabadan kaçarken, terlikleri ayağından fırlamıştı. Yaramaz bir çocuk terlikleri alıp kaçmıştı. Küçük yoksul kız, para kazanmak için kibrit satıyordu. Kibrit kutularını yamalı önlüğüne doldurmuştu. Kutuların birini de eline almıştı. soğuktan titreyen ince, kısık sesiyle '' Kibritlerim var, kibritlerim var.'' diye bağırıyordu.


Kibritçi Kız

Gün boyunca sokaklarda böyle dolaştı. Ama bir kutu kibrit bile satamadı. Hiç kimse dönüp ona bakmadı. Kibritçi kız yorgun argın bir duvarın girintisine sığındı. Gece saat ilerledikçe daha çok üşüyordu. Zavallı kibritçi kızın elleri soğuktan mosmor olmuş, iyice uyuşmuştu. Şimdi bir kibrit ellerini ne güzel ısıtırdı...

Elindeki kutudan bir kibrit çıkardı. Zorlukla kibriti yaktı. Kibritin sıcacık ve parlak alevi ne güzeldi. Tıpkı bir mum gibi küçük kızın elini ısıtıyordu. Küçük kız, kibritin alevine bakarken kendini sıcak bir ocağın yanındaymış gibi hissetti. Hayallere daldı. Ayaklarına pofuduk terlikler giymiş, sırtına yünlü bir hırka almıştı. Ocağın yanında yumuşacık bir minder vardı. O da ne kadar rahat, ne kadar sıcaktı.

Kibritin alevi yavaş yavaş söndü. Alev sönerken kibritçi kız hayallerinden uyandı. Şimdi elleri yeniden üşümeye başlamıştı. Hemen bir kibrit daha yaktı. Kibrit yine parıl parıl aleviyle yanıyordu. Bu sırada soğuk bir rüzgar esmeye başladı. Küçük kız, kibritin alevi sönmesin diye duvara döndü.

Kibritin ışığı yandaki evin duvarına vuruyordu. Sanki o anda duvar eridi ve içeriye bir pencere açıldı. Kibritçi kız hayalinde içeriyi görebiliyordu. İçeride geniş ve sıcak bir oda vardı. Odanın tam ortasında büyük bir masa duruyordu. Üzerinde kızarmış tavuk, elma, üzüm ve çeşit çeşit yiyecekler vardı. Ne kadar da güzel görünüyorlardı. Kızcağızın ağzı sulandı. Tam bu sırada kibrit sönüverdi. Küçük kız karşısında soğuk ve sert bir duvardan başka hiç bir şey görmüyordu.

Hemen bir kibrit daha yaktı. Bu kibritle birlikte daha başka hayallere daldı. Hayalinde yaz gelmişti. Gece olmasına rağmen hava çok sıcaktı. Üzerinde oturduğu çimler biler sıcacıktı. Uzaklarda kuşlar ötüyor, kurbağalar bağrışıyordu.


Kibritçi Kız Masalı

Derken elindeki kibrit yeniden söndü. Kibritçi kız ağlamaya başladı. Başka bir kibrit daha yaktı. Şimdi ise babaannesini görüyordu. Babaannesi yıllar önce ölmüştü. Onu çok severdi. '' Babaanne, babaanne!'' diye bağırırdı. '' Biliyorum sende kibrit sönünce kaybolacaksın. Tıpkı ocağın, yiyeceklerin ve yaz gecesinin kaybolduğu gibi.''

Kibritçi kız hızla kibritleri yakmaya başladı. Bütün kibritleri yaktı. Çünkü babaannesinin kaybolmasını istemiyordu. Babaannesi onu sevgiyle sarıyordu. Sonunda hiç kibrit kalmamıştı. Kibritçi kız çok üşüyordu. Çok geçmeden kızcağızın gözleri kapandı. Ve bir daha hiç açılmadı...

Ertesi sabah kibritçi kızı, evin duvarının dibinde buldular. Kızcağızın elindeki sönmüş kibritler yerlere saçılmıştı. Onu görenler, '' Zavallı kız. Soğuktan donmuş. Kendini kibrit alevleriyle ısıtmaya çalışmış.'' dediler. Onun kibrit alevinde gördüğü hayalleri nereden bilebilirlerdi?

SORULAR

1. Dışarıdaki çocuklar karda ne yapıyor?
a Top oynuyorlar.
b Kartopu oynuyorlar.
c Sakız satıyorlar.

2. Kibritçi kızın terliklerine ne olmuş?
a Evde kalmış.
b Kaybolmuş.
c Yaramaz bir çocuk onları kaçırmış.

3. Kibritçi kız neden elindeki bütün kibritleri yakıyor?
a Karanlıktan korktuğu için.
b Babaannesinin hayalini kaybetmemek için.
c Kibritlerini satamadığı için.

4. Yoksul kız neden kibrit satıyor?
a Canı istediği için.
b Para kazanmak için.
c Elinde çok kibrit olduğu için.

5. İnsanlar kibritçi kıza nasıl davranıyor?
a Herkes ona acıyor.
b Kimse onunla ilgilenmiyor.
c Birkaç kişi ona yardım ediyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar